De Hip Hop line-up van Festival Mundial 2018!

De hip hop line-up van Festival Mundial 2018!

hiphop
Een genre met zoveel variatie dat er voor ieder wat wils is; Festival Mundial presenteert een line-up die barst van getalenteerde hiphop artiesten. Waan jezelf in een ontdekkingstocht naar hiphop met ariesten als Kraantje Pappie, Potentional Criminal en TheColorGrey.

 

Hiphop is naast een wereldberoemde muziekstijl, ook een culturele beweging. De stijl is ontstaan in de jaren zeventig in New York, in de wijk The Bronx, waar vooral Afro-Amerikanen en latino’s woonden. Hiphop werd gezien als een uitlaatklep waarin maatschappelijke problemen naar buiten werden gebracht door middel van diepzinnige teksten. Hiphop is een levensstijl, een sub- en straatcultuur.

 

Hiphop is bestaat uit verschillende subgroepen, namelijk; gangsta rap, RnB, breakbeats en commerciële hiphop. Gangsta rap heeft een ruig en rauw randje terwijl RnB juist een beetje aan de zwijmel kant van hiphop staat. Onder breakbeats valt electric boogie en andere hiphopbeats die door een dj gemixt zijn met een draaitafel. Commerciële hiphop is wat tegenwoordig vaak op de radio te horen is; Hiphop met pop invloeden.

 

Kraantje Pappie
Kraantje Pappie is één van de grootste namen in de Nederlandse hiphopscene. Met hits als ‘Waar is Kraan?’, ‘Feesttent’, ‘Pompen’ en ‘De Manier’ mag Kraantje zich inmiddels één van de beste en meest succesvolle rappers van Nederland noemen. Met zijn meest recente nummer ‘Lil Craney’ heeft Kraantje Pappie een gouden plaat, miljoenen views en streams op zijn naam mogen zetten.

Funkanizers
De Funkanizers zijn een groep van zes jonge artiesten die met behulp van gitaar-, sax-, drum-, key- en bass-solos, diepe grooves en ontwapenende zang brengen. Met een gedeelde passie voor muziek tillen zij elke show tot een hoger niveau en creëren ze een unieke sound met funk, rock en vooral hiphop.
The Cool Quest
Klassieke hiphop hoor je tegenwoordig niet zoveel meer maar The Cool Quest brengt het terug! Hun lichtvoetige funk brengt je terug naar de energie van de klassieke 90’s hiphopgroepen als ‘A Tribe Called Quest’. De sound van The Cool Quest is een mix van klassieke hiphop met invloeden van moderne pop en een vleugje funk. In het nummer ‘Push Up’ van hun nieuwe album ‘VIVID’ sluiten de snelle raps perfect aan op de aanstekelijke hiphopbeat.

Joël Domingos
Joël Domingos is een jonge zanger, rapper en producer. Zijn muziek is een mix van RnB, hiphop en pop en wordt getekend door aanstekelijke hooks en vele koortjes en harmonieën. De jonge artiest studeerd aan de Rockacademie waar hij door de jaren heen begeleid werd door grote rappers in de Nederlandse hiphopscene als Pete Philly, Diggy Dex en Thomas Waterreus. Zaterdag 12 mei staat Joël Domingos in de finale van De Grote Prijs onder de categorie hiphop.

Potential Criminal
Potential Criminal is zeker niet te missen op ons lijstje hiphopartiesten. Gooi hiphop met een wat funk, rock en soul in een blender en proef de vibes van Potential Criminal. In het nieuwe nummer ‘Unite’ zijn er sterke kenmerken van hiphop terug te horen. Hun nummers bestaan uit snelle raps en een aanstekelijke beat die de hele dag in je hoofd zal blijven hangen.

Fata Boom
Met een gedeelde liefde voor hiphop maken de leden van Fata Boom geweldige tracks waar je niet op stil kan staan. Fata Boom doet je denken aan M.I.A., Die Antwoord en Missy Elliot, een paar grote namen in de hiphopscene. De muziek van Fata Boom is het beste te omschrijven als harde trippy elektro met hiphop invloeden. In het debuutnummer ‘D.D.D.’ hoor je een aanstekelijke beat die perfect gepaard gaat met de raps in het nummer.

 

TheColorGrey
TheColorgrey is een opkomend talent in de Belgische hiphopscene. De jonge artiest schrijft, rapt/zingt en produced zijn eigen muziek. Zijn sound is hiphop met new soul, jazz, RnB en urban pop invloeden. Op zijn eigen geproduceerde EP ‘Do The Right Thing’ staat het nummer ‘Sins’. Hiermee kreeg TheColorGrey positieve respons van muziekliefhebbers en trok hij de aandacht van het radiostation Studio Brussels en was de single wekenlang ‘Most Trending Track’ in de Belgische Top 40.

Projekt Rakija
Projekt Rakija is een band met een unieke sound die bestaat uit hiphop, rock, elektronica en reggae met als leidraad Balkan folklore muziek. Projekt Rakija combineert Balkan muziek met een energieke mix van dansbare beats, exorbitante blazers en schreeuwende rock gitaar. In het nummer ‘Paranoid’ is deze unieke sound goed terug te horen.

Gallowstreet
De enfants terribles van de Nederlandse blaasmuziek, ofwel Gallowstreet. Zij spelen op unieke wijze een mix van hiphop, funk, afrobeat en dance met behulp van blaas- en slaginstrumenten. Teksten en snelle raps zijn kenmerken van hiphop, maar zijn niet altijd nodig om toch hiphop muziek te maken. Gallowstreet is hier zeker een voorbeeld van, luister bijvoorbeeld naar het nummer ‘DeLorean Cowboy’. Bij Gallowstreet is stilstaan geen optie!

George Kush Collective
Soms rauwe hiphop, anderzijds lieflijk en intiem maar ook opzwepende muziek is wat je hoort wanneer de George Kush Collective optreedt. De band heeft een sound die je niet vaak hoort; een versmelting van verschillende genres, begeleid door hun verhalen over liefde, lust en het leven. Nederlandstalige teksten worden afgewisseld door strakke pingelwerk van de gitaristen. George Kush Collective weet perfect een brug te slaan tussen het rauwe van hiphop en lieve en intieme melodieën. Wat er bedoeld wordt met rauwe hiphop is goed te horen in de teksten van het nummer ‘Dus Koester’.

O, Kutjes
Tot slot hebben we het lekker rare duo van O, Kutjes. De twee Friezinnen zijn vies, vreemd, gevaarlijk, verraderlijk, onschuldig en verward. Hun sound is het beste te omschrijven als electropop met techno- en hiphop invloeden. Gedurfde teksten in combinatie met een aanstekelijke beat, als het nummer ‘Huilen & Haten’. O, Kutjes brengt het rauwe van hiphop naar voren in hun teksten. Met hun muziek dans je tot je gebroken hart het begeeft.

Meer nieuws

Mundial nieuwsbrief?