Orlando Julius & The Heliocentrics

Orlando Julius & The Heliocentrics

Festival Mundial - artiesten line-up - Orlando Julius - & The Heliocentrics

Deze levende legende staat aan de basis van de afrobeat. De pionier Orlando Julius zorgt voor diepe grooves. De saxofonist is één van de absolute grootheden uit de Nigeriaanse muziek. Hij is een van de eerste Afrikaanse artiesten die highlife mengt met Amerikaanse soul, funk en jazz. De Londense band The Heliocentrics brengt mega toffe jazz. Samen staan ze garant voor een fantastisch optreden.

 

Fela Kuti & Afrobeat

Orlando Julius begon in de jaren zestig Afrikaanse muziek te mixen zoals highlife met Amerikaanse rhythm & blues, jazz, funk en soul; zijn belangrijkste invloeden zijn Fela Kuti en Afrobeat. Naast zijn werk in Nigeria heeft Orlando Julius een tijdje getoerd in de Verenigde Staten, samen met Lamont Dozier, The Crusaders en Hugh Masekela. In 1966 kwam zijn album Super Afro Soul uit, waardoor hij nationaal bekend werd in Nigeria.

Modern Aces

Zijn reis naar muziek begon al op jonge leeftijd toen hij een leerling was van de St. Peter’s Anglican School, met het leren van drums, fluit, bugel en andere instrumenten. In 1963 begon Orlando met het vormen van zijn band Modern Aces in Ibadan. De band speelde op feesten, universiteiten, clubs en bruiloften en begon nationale naamsbekendheid op te bouwen. In 1963 nam Orlando voor de eerste keer op met Philips Records. De debuut single, ‘Jagua Nana’, ondersteund met ‘Ishe Logun’ werd een grote hit, zowel binnen als buiten Nigeria.

Orlando Julius en de Modern Aces zetten de reeks mijlpalen voort met  hits zoals ‘Jagua Nana’, ‘Topless’, ‘Ololufe’ en ‘E Se Rere’. Door singles samen te brengen en nieuwe nummers toe te voegen, brachten ze in 1966 ‘Super Afro Soul’ uit als een 10-inch album, een combinatie van highlife, jazz en R&B.

Burgerrechten

De onafhankelijkheid van Nigeria en de strijd voor burgerrechten van Afro-Amerikanen komt terug in de muziek.